ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Έδρα: Γραβιάς 4Α, 15125 – Μαρούσι

ΤΗΛ.: +30 210 6302000

ΦΑΞ: +30 210 6302991

E-mail: info@helpe-patraikos.gr

Το έργο με μια ματιά 

Το επόμενο βήμα στον τομέα των υδρογονανθράκων πραγματοποίησε με απόλυτη επιτυχία και με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα η HELLENiQ UPSTREAM ΙΟΝΙΟ (πρώην ΕΛΠΕ ΙΟΝΙΟ) επιταχύνοντας τον βηματισμό στο ελληνικό Upstream.

Η HELLENiQ UPSTREAM ΙΟΝΙΟ ολοκλήρωσε στα τέλη του 2022, τρισδιάστατες (3D) γεωφυσικές έρευνες στη θαλάσσια περιοχή μίσθωσης Ιόνιο (Ιόνιο Πέλαγος).

Πιο συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο 2022 η HELLENiQ UPSTREAM ΙΟΝΙΟ πραγματοποίησε με απόλυτη επιτυχία, θαλάσσιες τρισδιάστατες (3D) γεωφυσικές καταγραφές συνολικής έκτασης 1.160 Km2. Το έργο των τρισδιάστατων ερευνών ανέλαβε η PGS (Petroleum-Geoservices), από τις σημαντικότερες παγκοσμίως εταιρίες παροχής υπηρεσιών στους τομείς της πρόσκτησης και επεξεργασίας θαλάσσιων γεωφυσικών δεδομένων, παρέχοντας το υπερσύγχρονο ερευνητικό σκάφος (Ramform Hyperion) με τον απαραίτητο εξοπλισμό, το προσωπικό καθώς και τα σκάφη υποστήριξης.

Στο Μπλοκ Ιόνιο είχαν προηγηθεί, κατά την χρονική περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2022, θαλάσσιες δισδιάστατες (2D) γεωφυσικές καταγραφές συνολικού μήκους 1.616 km. Το έργο των δισδιάστατων (2D) γεωφυσικών καταγραφών ανατέθηκε στην Shearwater GeoServices, από τις κορυφαίες εταιρίες στον τομέα αυτό, η οποία παρείχε τον ερευνητικό σκάφος (S/W COOΚ) με τον εξοπλισμό, το επιστημονικό προσωπικό και τα σκάφη υποστήριξής.

 Ionian block 2D 3D seismic program

 Πριν την έναρξη των γεωφυσικών εργασιών, προετοιμάστηκαν και υποβλήθηκαν στις Αρμόδιες Αρχές (ΕΔΕΥΕΠ, ΔΙΠΑ/ΥΠΕΝ), οι απαιτούμενες περιβαλλοντικές μελέτες και εκδόθηκαν οι απαραίτητες άδειες για την εκτέλεση των γεωφυσικών εργασιών (ΕΧΑΕΘ, Λιμενική Αστυνομία). Πιο συγκεκριμένα, συντάχθηκαν, υποβλήθηκαν και εγκρίθηκαν τα πλέον εμπεριστατωμένα και λεπτομερή Περιβαλλοντικά Σχέδια Δράσης (ΠΣΔ) προδιαγράφοντας μέτρα και δράσεις που εφαρμόστηκαν στο πεδίο εκπληρώνοντας στο έπακρο τις δεσμεύσεις όπως αυτές απορρέουν για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Στα εγκεκριμένα ΠΣΔ, ενσωματώθηκαν τα διεθνή πρότυπα για την ασφαλή εκτέλεση έργων τέτοιας φύσεως και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα μέτρα προστασίας των θαλασσίων ειδών, εφαρμόζοντας πλήρως τις απαιτήσεις της Συμφωνίας «ACCOBAMS» καθώς και τις κατευθυντήριες γραμμές της Μικτής Επιτροπής Διατήρησης της Φύσης (JNCC) για την προστασία των κητωδών.

 Μετά και την επιτυχημένη ολοκλήρωση των γεωφυσικών καταγραφών (2D και 3D) στο Μπλοκ Ιόνιο εξάγονται τα ακόλουθα συμπεράσματα:

  • Καθ’ όλη τη διάρκεια των ερευνητικών εργασιών υλοποιήθηκαν πλήρως οι απαιτήσεις της Συμφωνίας «ACCOBAMS» καθώς και οι κατευθυντήριες γραμμές της Μικτής Επιτροπής Διατήρησης της Φύσης (JNCC) για την προστασία των κητωδών.

  • Οι γεωφυσικές εργασίες πραγματοποιήθηκαν με απόλυτη επιτυχία και με το υψηλότερο επίπεδο προστασίας που θα μπορούσε να έχει μια τέτοια διαδικασία για το θαλάσσιο περιβάλλον του Ιονίου πελάγους.

  • Υπήρξε άριστη συνεργασία με τις Τοπικές Αρχές και με πλήρη σεβασμό στις υφιστάμενες κοινωνικοοικονομικές δραστηριότητες των εν λόγω περιοχών (συνεχής ενημέρωση και επικοινωνία με τις Λιμενικές Αρχές και τους τοπικούς αλιευτικούς συλλόγους).

  • Έλαβε χώρα καταγραφή υψηλών επιπέδων υποθαλάσσιου θορύβου βάσης που οφείλονται στις υφιστάμενες ανθρωπογενείς δραστηριότητες όπως είναι η θαλάσσια κυκλοφορία εμπορικών και επιβατικών πλοίων καθώς και αλιευτικών σκαφών.

  • Τα επίπεδα υποθαλάσσιου θορύβου λόγω των γεωφυσικών ερευνών δεν ξεπέρασαν ποτέ τα επίπεδα εκείνα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την παραμικρή όχληση και στρεσογόνο κατάσταση στα θαλάσσια θηλαστικά.

  • Επαληθεύτηκε για ακόμη μία φορά ότι το επιθυμητό χρονικό παράθυρο για την εκτέλεση γεωφυσικών εργασιών δηλαδή Νοέμβριος – Μάρτιος, είναι η ιδανική περίοδος πραγματοποίησης θαλάσσιων γεωφυσικών καταγραφών χωρίς την παραμικρή επίπτωση στα θαλάσσια θηλαστικά.